Nastere naturala sau cezariana? Cum e sa nasti intr un spital de stat in Romania?

Atunci cand vine vorba de nastere cu toate avem temerile noastre si mai ales cand suntem puse in situatia de a alege intre nasterea naturala si cezariana. Eu cred ca fiecare din cele doua au avantaje si dezavantaje, dar cel mai important este ca mama sa fie impacata cu decizia luata.

Motivul pentru care eu am ales cezariana a fost unul foarte personal. Trebuia sa nasc in jurul sarbatorilor de iarna si medicul meu de la Maternitatea Filantropia, dr. Florin Popescu, urma sa mearga in concediu in acea perioada, am decis sa recurg la cezariana chiar inainte cu o saptamâna de termen. Eu consider ca e foarte importanta increderea pe care ti-o inspira medicul tau si nu mi-am dorit nici o clipa sa fiu asistata de un alt medic la nastere.

Am ales sa nasc intr un spital de stat din Romania nu din motive financiare, ci pentru ca eu consider ca actul medical este unul de calitate si am toata increderea in medicii de acolo. La externare am avut de achitat 800 ron pentru cele doua nopti petrecute in rezerva, am profitat de faptul ca exista aceasta alternativa in maternitate.

Ca viitoare mamica o sa auzi foarte des intrebarea,, cum o sa nasti, natural sau cezariana? ” Bineinteles ca sunt momente in care nu mai esti sigura pe nici o decizie pe care ai luat-o pentru ca treci prin multe schimbari si te incearca o gramada de stari. Pe masura ce se apropie momentul apar si mai multe temeri, la mine era teama ca Emma va dori sa se nasca noaptea, dar a venit pe lume exact cand a fost programata cezariana, cu cateva zile inainte de Craciun. Am avut emotii mari, dar odata cu ele vine si un curaj de neimaginat, pentru ca atât de mult iti doresti sa vezi chipul bebelusului tau incat nimic nu-ti poate sta in cale. In ultima perioada de sarcina am lucrat constant cu mine, mi-am propus ca atunci cand vine un gand mai putin roz in vizita, sa-l alung din minte si asa am reusit sa-mi pastrez calmul. Ce-i drept ca am vazut jumatate din serialele de pe Netflix 🙂 in ultimul trimestru de sarcina, dar se compenseaza cu faptul ca dupa nastere am avut mai putin timp pentru mine.

In ziua cea mare cele mai multe emotii au fost pâna am intrat in sala de operatii, personalul medical de la sala de nasteri din Maternitatea Filantropia m-a ajutat sa trec foarte usor peste emotii.Vreau sa va spun care sunt etapele prin care am trecut eu intr un spital de stat din Bucuresti, maternitatea Filantropia.

Totul a inceput dimineata cu o internare la camera de garda, dupa aceasta procedura am fost preluata de doamna de la garderoba care m-a condus catre sala de operatie, inainte de operatie a venit tot personalul medical si s-a prezentat, inclusiv medicul anestezist caruia trebuie sa i raspunzi la cateva intrebari legate de starea ta de sanatate. A urmat o perfuzie si imediat dupa medicul anestezist mi-a administrat anestezia. Dupa ce mi a fost administrata am inceput sa nu mai simt partea de jos a corpului si personalul medical m-a ajutat sa ma intind pe masa de operatie. Din acel moment incepuse operatia si m-am calmat cand am simtit ca toti oamenii din acea sala sunt acolo pentru mine si am stiut ca totul o sa fie bine. Cateva minute mai tarziu a venit pe lume, Emma, o fetita frumoasa si sanatoasa. Inainte sa o vad, tot intrebam daca e bine si una dintre asistente mi a raspuns ca e foarte frumoasa si are mult par, moment in care eu m-am linistit complet. Inchiderea operatiei nu a mai durat foarte mult si imediat am fost dusa la terapie intensiva, unde am ramas pana a doua zi. Daca totul decurge normal termenul de spitalizare este de 3 zile, dupa care urmeaza externarea.

Majoritatea suntem ingrozite ca dupa operatie o sa simtim si multa durere, acesta a fost si cazul meu pentru ca am avut dureri mari cateva zile dupa, dar cum in viata toate trec, o sa treaca si acea durere, nu va temeti! In cele din urma nu suntem la fel, fiecare mamica are simtirile, durerile si fericirile ei. Trebuie doar sa credem in noi, sa fim puternice si cred ca cel mai important, sa ne sustinem una pe cealalta.

Photo by Luma Pimentel on Unsplash

La Gorun’s World creăm resurse educaționale și activități pentru copii, astfel încât tu să petreci timp de calitate alături de copilul tău. 

Vrei să îți dăm de știre atunci când avem noutăți pentru tine? Abonează-te mai jos la Newsletter-ul GW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Digital

Box

GW Box will be soon available.

Blog

About Us

Digital

Box

în curând

Blog

Despre noi