Colicile bebelusului sau intoleranta la lactoza?

Cand devii parinte pentru prima data totul din jur capata o alta valoare si viata ti se schimba total, cel mai greu mi se pare faptul ca tu trebuie sa iei decizii pentru un omulet atat de gingas. Desi Emma are aproape un an, imi amintesc perfect ziua in care s-a nascut si tonele de sentimente care au urmat dupa. Imi era de ajuns sa o privesc si ochii mi se umpleau de lacrimi, sunt pe care cu siguranta le vei simti atunci cand o sa devii mamica. In cele aproape 12 luni de viata am trecut impreuna prin mai multe lucruri mai putin placute, dar unul care ne-a ramas in minte este cel legat de colicile bebelusului. 

Totul a inceput atunci cand Emma avea aproximativ o saptamana si papa lapte praf cu lactoza Hipp. A inceput sa nu mai doarma atat de bine si sa planga mai mult. Imediat am intrebat medicul de familie care ne-a spus ca are colici si ne-a prescris niste medicamente. Aici putem deschide o lista lunga de siropuri si prafuri speciale pentru aceste cazuri, la randul nostru testandu-le cam pe toate (Espumisan, Infacol, Bonnisan, Colief). Toate aceste medicamente combinate cu diverse remedii de care am aflat din diferite surse : masaj pe burtica bebelusului, terapie skin on skin, saculet cu samburi de cirese, sunete albe etc. Singurul lucru care a mers au fost plimbarile afara, dat fiind ca era iarna aerul era destul de tare. 

Noi am fost destul de convinsi ca este vorba de colicile bebelusului la inceput, dar timpul trecea si nimic nu o calma, avea un interval de timp (intre orele 18-23) in care plangea si maraia mereu, asa ca trebuia sa stau cu ea in brate cam 4-5 ore pe seara si am facut asta pana pe la 4 luni si jumatate. 

Pe la o luna, dupa un research temeinic, am facut o prgramare la domnul doctor pediatru Constantin Giosanu si a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat.Ne-a spus ca dupa simptome pare ca are intoleranta la lactoza (provenita din lapte de vaca), dar totodata ne-a si explicat ca poate fi mult spus intoleranta pentru ca se poate regla dupa varsta de 8 luni si poate ca nu va ramane toata viata cu ea. Dupa analizele indicate (calprotectina si lactoferina) a fost destul de clar ca Emma avea intoleranta la lactoza, indicele a fost 190 iar valoarea lui nu trebuia sa fie mai mare de 7,2.

In situatia in care Emma avea intoleranta a trebuit sa schimbam imediat laptele praf cu unul fara lactoza. Pana am gasit formula potrivita pentru ea am incercat doua produse (Risolac, Aptamil Pepti) si de abia cea de-a treia formula (Althera de la Nestle) a fost cea potrivita, pentru ca Emma a inceput sa se calmeze.

I-am repetat constant analizele, iar valoarea lor a scazut treptat, astfel incat la 8 luni am ajuns la valoarea 5. Am inceput atunci sa-i dam branza si iaurt de capra si in curand o sa incercam sa-i schimbam formula de lapte cu una de capra de la Holle. Daca totul va merge bine, noi suntem super optimisti, ii vom da si lactate din lapte de vaca mai tarziu dupa ce ne asiguram ca nu reactioneaza negativ la cele din lapte de capra.

De ce am vrut sa va povestim toate aceste lucruri ?! Pentru ca indiferent daca bebelusul este alaptat exclusiv la san sau nu el poate avea acesta ’’sensibilitate’’ pana pe la 8 luni si ar fi bine sa nu continuati sa-i dati lapte praf cu lactoza sau daca este alaptat la san, mama sa tina o dieta care a nu contina lactate. Astfel bebelusul va fi mai linistit si implicit toata lumea mai fericita. 

Noi am simtit pe pielea noastra faptul ca in general exista o asumare in randul viitorilor parinti cum ca ai lor copii vor avea colici. Asta fiindca toti parintii pe care i-au intalnit le-au povestit despre aceasta problema. Zicem ca ar fi bine sa nu se mai generalizeze si parintii sa vada care este cauza acestor simptome si apoi sa administreze medicamente sau sa ajusteze dieta. 

Photo by Sergiu Vălenaș on Unsplash

La Gorun’s World creăm resurse educaționale și activități pentru copii, astfel încât tu să petreci timp de calitate alături de copilul tău. 

Vrei să îți dăm de știre atunci când avem noutăți pentru tine? Abonează-te mai jos la Newsletter-ul GW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Digital

Box

GW Box will be soon available.

Blog

About Us

Digital

Box

în curând

Blog

Despre noi