Medicul Emmei ne-a recomandat ca dupa varsta de un an sa ii facem un set de analize de rutina si zicem ca a fost o sugestie excelenta. Lista parea destul de semnificativa pentru niste teste de rutina, insa avand incredere super mare in el, am plecat la drum sa le facem pe toate.
In primul rand am primit recomandarea de a astepta o luna de la ultimul vaccin facut, si anume cel de un an, asadar analizele le-am efectutat la varsta de 1 an si o luna.
Va lasam mai jos lista pe care am avut-o noi ca reper. Am face totusi mentiunea ca aceasta a fost recomandata luand in calcul si istoricul medical al Emmei din primul an de viata (in principal intoleranta sa la lapte de vaca) si cu mentiunea ca inainte sa ii faceti aceste analize bebelusului vostru, ar fi bine sa va consultati cu medicul pediatru. In egala masura credem ca are sens sa impartasim cu voi experienta noastra cu recoltarea acestor analize, fiind prima recoltare serioasa pe care o faceam si zicem ca trebuie sa iti faci o tactica.
Dar pana la tactica, iata lista de analize:
Urocultura; sumar de urina;
Coprocultura; Ag. Giardia; Examen coproparazitologic (inclusiv e.Coli);
Lactoferina (data fiind intoleranta ei la lapte de vaca);
Exudat faringian; exudat nazal;
Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indici; 25-OH-vitamina D;
Ig E; Proteine totale; Calciu seric; Calciu ionic; Sideremie; Glucoza serica; Fosfataza alcalina; Antistreptolizina O (ASLO); Uree serica; Ig A; Ig G; Ig M; Colesterol total;
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST); Proteina C reactiva (CRP); Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT); Creatinina serica; Cazeina, IgE specific; Gluten, IgE specific; Grau, IgE specific; Porumb, IgE specific; Lapte de vaca, IgE specific; IgG cazeina; IgG lapte de capra; IgG lapte de vaca; Lapte de capra, IgE lapte de vaca fier, IgE lapte praf si IgE branza de capra.
Lista la care se adauga consult ORL si consult oftalmologic.
Recomandarile in sine sunt importante si zicem ca merita sa le treceti in vedere impreuna cu medicul vostru, dar cum spuneam, mai degraba vrem sa va povestim despre haosul pe care le-am trait in Bucuresti pentru a bifa toate punctele de mai sus. Da, a fost haos, rau. 🙂
Consulturile
Intalnirile cu medicii ORList si oftalmolog au fost cele mai usore, in sensul ca au durat maximum 15 minute si au fost in formatul venit, vazut, plecat. Ma rog, daca am fi mers vara si nu iarna, credem ca la ORL nu ar fi avut o intarziere de 20 de minute si nu am fi facut slalom cu Emma printre copiii raciti din sala de asteptare. Oftalmologia a constat in determinarea bioptriilor cu un aparat special (un fel de pistol radar), iar la ORL un test de auz si o verificare de congestii in nas, rosu in gat, amigdale + exudat nazal.
Recoltarea
Distractia a fost insa la recoltarea analizelor, care este o epopee si care ne-a facut sa ajungem si la Synevo, si la MedLife, si la Bioclinica. Iar asta pentru ca aveam recomandari precise pentru ca unele sa fie procesate de un laborator si altele de alt laborator. Si nu doar recomandarile…
Bioclinica? Mai bine nu
Stiam sigur ca testele de alergii, in special IgE si IgG ar fi bine sa le facem la Bioclinica. Am inteles apoi ca de fapt ei au un spectru vast al acestor analize si le acopereau pe toate. Doar ca, noi am mers in week-end la centrul lor de recoltare din Militari. Am fost acolo la 8 fix, doar ca pana sa coboram din masina in frigul diminetii au aparut de nicaieri doua doamne care au format o coada si s-au tinut bine de ea. Pana sa intram in centrul de recoltare, deja una dintre ele, care era si graviduta, intrase deja in cabinet.
Ce ne-a surprins insa super neplacut au fost doua lucruri. Sentimentul a fost de sala de asteptare, insa nu la medic, ci la autogara. Sala in care se faceau recoltari era si sala in care pacientii se asezau prima data la un birou, spuneau analizele plateau si apoi erau invitati la nici 2m pe scaun sa le recolteze. Tot spectacolul intamplandu-se cu usa deschisa, astfel inca noi cei care asteptam puteam auzi si vedea totul.
Al doilea aspect neplacut era ca desi existau nenumarate afise cu prioritate pentru bebelusi si gravide, nimeni nu le respecta. Dupa prima doamna gravida, urmatoarea pacienta a intrat imediat, zici ca avea ochelari de cal. Ea ca ea, zicem ca avea sindromul autohton al ignorarii regulilor, dar totusi nici asistenta nu zice nimic, desi ne vedea prin usa larg deschisa de care va spuneam mai sus. Da, deci este un loc neprietenos pentru copii.
Si da, era o singura asistenta, care si recolta si lua banii (ca sa nu o zicem plastic) si efectiv nu mai termina cu a doua pacienta. Dupa 40 de minute, deja anticamera era plina, de copii care buhaiau palizi, de doamne in varsta guralive, iar noua ne aparuse in minte intrebarea daca un singur angajat Bioclinica ii poate lua Emmei analizele. Adica cum o tinem, cum ne explica ce sa facem, ce se intampla daca se zvarcoleste si sigur o va face-o. Si pentru ca deja filmul in care era, era unul prea neaos deja, am hotarat sa plecam.
La Synevo a fost bine la customer service
Deja suparati rau pe Bioclinica, cu Emma nemancata care deja dadea semne ca parca si-ar dori biberonul cu laptele matinal, am luat decizia rapida de a merge la Synevo. Cel mai apropiat, deschis sambata era cel de la Eroilor.
Traficul a fost de partea noastra si am ajuns in cateva minute. Din fericire aici prioritatea pentru copii sub 7 ani functiona bine si am fost luati repede in seama. Doar ca in portofoliul lor de analize nu se regaseau cateva din IgE-uri si IgG. Am zis, hai totusi sa ii facem tot ce se poate.
Atunci cand am intrat in sala de recoltari, ne-am adus amandoi aminte de o experienta de acum vreo 6 luni de la MedLife cand cele doua asistente de acolo au chinuit-o teribil pe Emma sa ii prinda vena. Si ne-am zis, stai sa vezi ca si aici va fi la fel, urlete, chin.. Doar ca cele doua doamne de la Synevo au fost brici si pentru asta le multumim. Au prins repde vena, s-au miscat repede, iar la final nici nu a stiut Emma cand i-au laut exudatul faringian. De recomandat este sa aveti totusi pregatit un desen animat pe telefon.
Sa recoltezi urina la bebelusi? Eh, pai asta e provocarea suprema

Stiam ca la Mall Plaza Romania la Sensiblu sunt cele mai afurisite farmaciste din oras, daca nu galaxie :)). Dar le credeam doar afurisite si lipsite rau de customer service, nu si atat de nepricepute. Pai mergem cu o seara inainte de marea recoltare si le cerem recipientele de copro si urocultura pentru un bebelus. Le primim, dar cum sentimentul lor este de durere acolo unde nu le vede soarele nu ne-au spus ca exista si o punga speciala pentru urina celor mici. Am aflat asta dupa ce am ajuns acasa, tarziu seara si am zis ca amanm proba asta.
Ia pungi a doua zi, dupa recoltarea de la Synevo, doar ca desi am urmarit tutorial de pe YouTube faimoasa punga se tot misca si urina se prelingea in scutec pe langa ea. Am facut asta de 5 ori, pana cand am reusit a 6-a oara, duminica, sa picuram ceva intr-un recipient. Sufcient pentru o urocultura, insa insuficient si pentru sumarul de urina.
Am ajuns si la MedLife
Pai am ajuns si la MedLife fiindca atunci cand am ajuns fara Emma sa lasam urina la Synevo Grozovici, duminica, era acolo o coada greu de reprodus in cuvinte. Multa, multa, lumea si nici “asul din maneca” cu prioritatea pentru micuti nu il puteam folosi fiindca Emma nu era prezenta in carne si oase.
Stiam ca la MedLife Spitalul de Pediatrie este deschis non-stop si primesc probe la fel de non-stop asa ca parea cea mai rapida varianta. Se ajunge repde de la Grozovici in Aviatiei, asadar am ales optiunea asta. La MedLife nu era nimeni la laborator, doar ca au apreciat ca aveam proba doar pentru urocultura. Zic bine, hai sa o las, doar nu o sa irosesc lichidul pretios si vreo 2h din viata.
Si am mai ajuns la MedLife si mai pe seara cu probele de coprocultura, caci s-a dovedit ca bebelusul nu face atunci cand vrei tu sau trebuie ci doar atunci cand doreste ea. :))
Si am mai ajuns de doua ori la Synevo
Dupa cateva zile cu proba de urina pentru sumarul de urina, caci atunci am reusit sa o obtinem si sa tratam si o iritatie cauzata de acel adeziv de pe punga minune. Si inca o tura la Synevo sa lasam o proba pentru lactoferina, caci acolo o facuseram si in trecut si credem ca este bine sa comparam pere cu pere.
Tot am ramas cu vreo 4 analize nefacute, dar am zis ca mergem inainte, deja ajunsese sa ne apese prea tare subiectul. O sa validam in doua zile cu medicul sa vedem daca chiar sunt musai si vedem unde le putem face, caci pentru noi Bioclinica nu este o optiune. Si nici nu am vrea sa o intepam in fiecare saptamana pe Emma.
La o prima vedere am fi putut sa fim mai organizati, sa zicem, dar imi este teama ca daca o iei temeinic pe firul povestii iti dai seama ca unii au ce nu au altii, ca punga, ca micutul/ micuta nu isi face nevoile la comanda, ca programul de recoltare, ca trafic, ca nemancat. Ce sa facem, invatam sa fim parinti, cu asta ne consolam acum. 🙂
De un singur lucru esti insa convins la final, ca vei avea contul mai gol cu 2000 ron. 🙂 Ah, si de speranta ca data viitoare vom cunoaste mai bine rutina analizelor de rutina. La Bucuresti, in 2020.
Photo by Louis Reed on Unsplash